wtorek, 20 września 2011

Włoszczyzna solona do zupy

2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera 
1 główka kapusty włoskiej
kalafior
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli


Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. (Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję :-))
Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo sól konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.

Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy. Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.


Źródło 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz