piątek, 23 września 2011

hiszpańska tortilla

Składniki
4 ziemniaki

6 jajek
1 duża cebula

przyprawy :sól , pieprz
tłuszcz do smażenia



Etapy przygotowania

1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cienkie plastry.

2. Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (najlepiej oliwy z oliwek) i przysmażyć w niej ziemniaki, tak aby nie były surowe, ale nie powinny być zbyt rumiane. Dodać posiekaną cebulę, lekko ją zarumienić.

3. Jajka wymieszać na gładką masę, dodać sól i pieprz, wylać masę na ziemniaki i cebulę. Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę - co wymaga nie lada wprawy. W Hiszpanii tortille jada się na zimno - do śniadania albo jako przystawkę (tapas).

4. Podałam przepis na wersję podstawową, do ciasta można dodać także szynkę, paprykę, groszek lub kukurydzę itd.


Źródło 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz