środa, 21 września 2011

Przetwory cukiniowo - dyniowe

SAŁATKA Z CUKINII
2kg cukinii
1 cebula
0,5kg marchewki
2 szklanki wody
2/3 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
liść laurowy
ziele angielskie

Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę i podgotować w zalewie bez
octu, do miękkości.
Ocet dodać jak już marchew będzie miękka.
Cukinię zszatkować na plasterki i posolić na kilka godzin, aby zmiękła. Tak samo zrobić w osobnym naczyniu z cebulą. Następnie odcedzić, wycisnąć i włożyć do zalewy. Wymieszać wszystko, włożyć do słoików i pasteryzować 20 min. od zagotowania wody..


LECZO
3 kg pomidorów - sparzyć, obrać i pokroić
1 kg cebuli - pokroić w kostkę
4 szt. papryki - pokroić w kostkę
2-3 szt. cukinie - obrać i pokroić

zalewa:
1 szkl. oleju
3 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 koncentrat pomidorowy

Wszystko razem gotować przez 1 godz. często mieszając. Nakładać do słoików na gorąco zakręcać i odwracać do góry dnem. (Ja słoiki jeszcze gotowałam 15 min. tak dla pewności).
W zimie wystarczy ugotować tylko ryż, podgrzać leczo ze słoika i szybki obiad dla leniwych jest.


SOS SŁODKO-KWAŚNY
3 duże cukinie - kroimy w kostkę
1kg kolorowej papryki - kroimy w kostkę
1kg cebuli - kroimy w kostkę
0,5kg marchwi - kroimy w słupki
-wszystkie składniki posolić na 2 godz.

zalewa
1 szklanka octu (nie cała)
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju (nie cała)
liść laurowy, ziele angielskie, 3 słoiczki przecieru pomidorowego.

Odlać wodę z nasolonych warzyw. Dodać wszystkie składniki, oprócz przecieru pomidorowego. Gotować 25 min. po czym dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 10 min. Gorące wkładać do słoików i odwracać do góry dnem.
Marchewkę w zalewie zacząć gotować nieco wcześniej samą, bo jest trochę twarda.


DYNIA W OCCIE
dynia pokrojona w kostkę (2 x 3cm)
4 szklanki wody 
1 szklanka cukru 
1 szklanka octu 
kilka goździków, cynamon 

Wszystko zagotować w garnku. Do wrzącego wkładać dynię i chwilę gotować (w zależności od odmiany 5-15 min) aby była miękka.
Gorącą dynię wkładać do słoika, zalać zalewą co się w niej gotowała chwilę wcześniej i zakręcać. Odwrócić gorące do góry nogami .
Tak samo można robić gruszki (warunek, że twarde i mało dojrzałe).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz