Chudy rosół

WAŻNE SKŁADNIKI

Najlepiej gotować go na mięsie drobiowym, pozbawionym skórki (w niej jest najwięcej tłuszczu i cholesterolu): skrzydełkach drobiowych, skrzydle z indyka, piersi kurczaka lub indyka. Charakterystyczny aromat nadają mu warzywa. Podstawowy zestaw to tzw. włoszczyzna: 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera korzeniowego lub naciowego, kawałek pora, kilka gałązek natki pietruszki (niektórzy dodają też ćwiartkę kapusty włoskiej, ale to nie jest konieczne). Do większej porcji zupy trzeba włożyć więcej warzyw, by rosół był esencjonalny.

KROK PO KROKU

Ugotowanie dobrego rosołu nie jest wcale trudne. Mięso zalej zimną wodą, lekko posól i podgrzewaj. Tuż przed zagotowaniem trzeba szumówką lub dużą łyżką zdjąć ścinające się białko, które zbiera się na powierzchni wody (tzw. szumowiny). To ważne, bo jeśli woda zagotuje się z szumowinami, rosół nie będzie klarowny. Po zagotowaniu dodaj do garnka obraną i opłukaną włoszczyznę i znów zagotuj wodę. Potem zmniejsz gaz, tak aby woda leciutko się gotowała, przykryj garnek i gotuj przynajmniej 45−60 minut. Gdy rosół jest gotowy, wyjmij warzywa z wyjątkiem marchewki, a mięso pokrój na kawałki - możesz je podać w rosole lub zrobić z niego pulpeciki dla dziecka albo farsz na pierogi. Rosół podawaj z makaronem, posyp natką.

PODSTAWA ZUP

Na rosole możesz szybko ugotować pyszne zupy, np.:
  • pomidorową: do 1 l rosołu dodaj 1/2 l zagęszczonego soku pomidorowego, zagotuj, przypraw solą i szczyptą cukru, ewentualnie dopraw 2-3 łyżkami śmietany do zup
  • ogórkową: 3−4 kiszone ogórki zetrzyj na tarce, gotuj w rosole ok. 10 minut, dodaj łyżeczkę świeżego koperku i ewentualnie śmietanę
  • warzywną: do gotującego się rosołu dodaj 1&minus2 szklanki pokrojonych warzyw: marchewki, pietruszki, selera, fasolki szparagowej, różyczek kalafiora, groszku zielonego; gotuj ok. 20 minut. Możesz też użyć mrożonej mieszanki warzywnej na dowolną zupę
  • krem warzywny: do 1 i 1/2 l gotującego się rosołu dodaj 1/2 kg mrożonego groszku, brokułów lub marchewki, gotuj do miękkości (20−25 minut), zmiksuj na krem, dopraw solą, pieprzem i śmietaną. 
Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz