wtorek, 7 maja 2013

Miód z mniszka (syrop)

Zbieramy kwiaty mniszka w południe, maksymalnie do godziny16.00. Zebrane kwiaty wysypujemy np. na balkonie na gazetę, by słodyszek rzepakowy(robaczek) odfrunął - ok. 2 godz.

400 kwiatów w litrze wody - odstawić na 12 godz. Odcedzić i wycisnąć przez pieluche. 

Dodać 1 kg cukru, wyciśniętą cytrynę i gotować powoli do odparowania, min. 2 godz z przerwą co godzinę, a najlepiej 4 x po 0,5 godz.
Gorący wlać do słoiczków - sucha pasteryzacja (słoiki odwrócone do góry dnem). Można dodać parę liści Babki lancetowatej.
 

Jest to wspaniały syrop z dużą zawartością flawonoidw i pyłku kwiatowego.  Można go podawać dzieciom, zwiększa odporność.

Miodek smakuje zarówno na kanapce, jako dodatek do twarożku, placuszków, dressingów sałatek, ciast czy do osłodzenia herbaty. Jednak podstawową rolą miodu z mniszka lekarskiego są jego lecznicze właściwości - pomaga w stanach zapalnych gardła i rozmaitych przeziębieniach, niezastąpiony w zimowe dni, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia.
Żródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz