czwartek, 22 września 2011

Pasztet z cukini

3 szklanki cukinii zetrzeć na tarce o dużych otworach
3 cebule drobno posiekać lub tak jak cukinię
1,5 szklanki bułki tartej
20 dag żółtego sera starty na tarce
3 jajka (białka ubić na sztywną pianę)
0,5 szklanki oleju
sól, pieprz,

Wszystkie składniki razem wymieszać, na koniec połączyć z pianą z białek i piec 1 godz. w 180-190 stopniach.

2 komentarze:

  1. Ojej jak dobrze, że tu zajrzałam, bo mam znowu dostawę cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas pasztet z cukinii w sezonie pojawia się nadzwyczaj regularnie:-))) Tylko, ze ja - metoda prób i błędów - doszłam do wniosku, ze lepsza jest cebula zeszklona wcześniej na maśle i dodana do masy cukiniowej. Dodaję również posiekana natkę pietruszki i około 1/3 szklanki kaszy mannej. Dzięki temu pasztet jest bardziej zwarty.

    OdpowiedzUsuń