Składniki:
0,5 kg mąki
kostka margaryny
2 jajka
2 cukry waniliowe
1 szkl. cukru
1 kg jabłek [obranych i startych]
cynamon
2 budynie
niepełny litr mleka
cukier puder
Wykonanie:
Ze składników wyrobić ciasto. Rozdzielić na dwie części. Jedną częścią po rozwałkowaniu wyłożyć blaszkę. Starte jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem.
Budynie ugotować na niepełnym litrze mleka. Gorący budyń wyłożyć na jabłka i przykryć to rozwałkowaną druga częścią ciasta.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
:):) uśmiech wiesz za co :)
OdpowiedzUsuńAle nas obie wzięło na szarlotkę z jabłkami :) u mnie jeszcze trochę zostało , ale z nas łasuchy, ze mnie i M. znaczy się :)
Ja też mam ochotę na coś słotkiego więc wyprubuje to ciasto.
Usuń