Składniki:
200 g miękkiego masła
400 g mąki i
szczyptę soli.
do garnuszka wkładamy i krótko mieszamy mikserem
1 całe jajko
1 żółtko
5 łyżki cukru
cukier wanilinowy
kandyzowany imbir lub skórkę pomarańczową
Wykonanie:
Wszytko łączymy i wyrabiamy, a na koniec wrzucamy w zależności od tego co lubimy pokrojony drobno kandyzowany imbir lub skórkę pomarańczową.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia i układamy wycięte ciasteczka.
Pieczemy w temp. ok 180 stopni. Czas pieczenia jest różny w zależności od grubości ciastek, w zasadzie to trzeba ich cały czas pilnować, bo niektóre pieką się szybciej , to zależy też od ich kształtu i wielkości.
Po wystudzeniu należy oprószyć je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz