sobota, 23 października 2010

tort pomarańczowy

Ciasto klasyczne, biszkopt z czterech jaj. Poncz z soku pomarańczowego rozcieńczonego woda i z domieszka łyżki wódki. Ciasto rozkrajmy na trzy placki, układamy pierwszy placek na talerzu i nakładamy masę pomarańczową.
Masę przygotowujemy z pół litra soku pomarańczowego. To jest proporcja na małą tortownice. Odlewamy niepełną szklankę soku i rozrabiamy dwa budynie pomarańczowe,  resztę soku gotujemy i wlewamy na gotujący  sok rozrobiony budyń, energicznie mieszając. Musimy uważać żeby nie powstały grudki Po przestudzeniu nakładamy masę na placek. Zakładamy obręcz tortownicy i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając tak, aby krem wypełnił cala powierzchnie. Skrapiamy ponczem i wstawimy do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotowujemy drugą masę ze śmietanki. Śmietankę ubijamy razem cukrem pudrem i dwoma łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny i aromatem pomarańczowym. Nakładamy  masę  przykrywając ostatnim plackiem, dekorujemy i podajemy na stół. Smakuje wybornie, kwaśnawa nuta kremu pomarańczowego przełamana słodyczą śmietanki.


Przepis od Dusi  :-)

3 komentarze: