poniedziałek, 25 października 2010

Bigos

Składniki:
- 2 kg kapusty słodkiej
- 1/2 kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej)
- 1/4 kg kiełbasy
- 1 garść śliwek lub powideł śliwkowych
- 1 garść grzybów suszonych
- 3/4 kg mięsa różnego rodzaju, w tym kawałki pieczeni
- liść laurowy, sól, pieprz czarny, ziele angielskie 
- 3 cebule
- koncentrat pomidorowy
- smalec lub słonina

Jak przyrządzić?
1) Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy na krótsze pasma. Kolejne porcje obsmażamy na patelni na smalcu lub słoninie i składamy do dużego garnka.
2) Kapustę słodką szatkujemy i wkładamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy do miękkości.
3) Kroimy dość drobno kiełbasę. Obsmażamy na patelni i wkładamy do garnka z kiszoną kapustą. Dokładamy przyprawy wg własnego uznania oraz śliwki i grzyby - bez namaczania w wodzie. Wkrawamy mięsa pieczone. Mięso surowe smażymy w wkładamy do reszty, smażymy pokrojoną cebulę i dokładamy do bigosu.
4) Gdy słodka kapusta zmięknie, łaczymy obie w całość i dalej gotujemy na małym ogniu. Dbamy, by nie wyparował sos. Mieszamy co jakiś czas dogłębnie. Następnie odstawiamy z ognia do następnego dnia.
5) Następnego dnia odgrzewamy całość powoli aż do zagotowania i trzymamy czas jakiś na ogniu. Zaczynamy próbować smak. Dodajemy to, czego zabrakło do pełnego wyrazu potrawy. Znowu odstawiamy garnek - najlepiej na mróz. Następnego dnia potrawa powinna być już gotowa do jedzenia.

Jak podawać?
W głębszym talerzu typu miseczka. Z kawałkiem chleba i kieliszkiem zimnej wódki - jeśli okoliczności na to pozwalają. 


Źródło po moim osobistym zmodyfikowaniu :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz