piątek, 12 października 2012

orzeszki z ciecierzycy

Składniki
1 szkl. suchej ciecierzycy

3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

1 czubata łyżeczka suszonego oregano

1 płaska łyżeczka chili

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego


Ciecierzycę zamoczyć na ok. 12 godzin. Następnie ugotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić, przesypać do miski i polać olejem, aby każde ziarenko było otoczone olejem. Wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy i posypać nimi zwilżone olejem kulki ciecierzycy. Przesypać ziarna na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i piec 20 minut, co jakiś czas potrząsając blaszką, aby kulki odwróciły się na drugą stronę. 

Cudne! Dlaczego dopiero to odkryłam ;-)

1 komentarz:

  1. Coś mi się wydaje, że najwyższa pora odważyć się na eksperymenty z ciecierzycą :) A jeśli chodzi o dylemat czy wybierać oliwę czy olej rzepakowy to polecam to drugie - ma więcej omega-3 i witaminy E :)

    OdpowiedzUsuń