Składniki
1 szkl. suchej ciecierzycy
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 płaska łyżeczka chili
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Ciecierzycę zamoczyć na ok. 12 godzin. Następnie ugotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić, przesypać do miski i polać olejem, aby każde
ziarenko było otoczone olejem. Wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy i
posypać nimi zwilżone olejem kulki ciecierzycy. Przesypać ziarna na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i piec 20
minut, co jakiś czas potrząsając blaszką, aby kulki odwróciły
się na drugą stronę.
Cudne! Dlaczego dopiero to odkryłam ;-)
Coś mi się wydaje, że najwyższa pora odważyć się na eksperymenty z ciecierzycą :) A jeśli chodzi o dylemat czy wybierać oliwę czy olej rzepakowy to polecam to drugie - ma więcej omega-3 i witaminy E :)
OdpowiedzUsuń