piątek, 10 grudnia 2010

Schab słodko - kwaśny

1 kg schabu - umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na minimum 2 godz., a najlepiej na noc

5 łyżek oleju
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wódki
kilka krążków korzenia imbiru
10 suszonych śliwek
sól, pieprz

Na patelni obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać tłuszczem z patelni.
W garnuszku zrobić sos i polać nim schab, dodać śliwki i imbir. Piec do miękkości, a podczas pieczenia polewać sosem.
(Ja robię wszystko na patelni, tylko często przewracam mięso i polewam sosem)

3 komentarze:

  1. Oj z wódką to ja nie mogę, bo eM nie pije alkoholu . Można bez zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne, ale alkohol przecież wyparowuje :)
    super jest to mięsko, na imieniny robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada się przepysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń