Na dwanaście foremek do muffin o średnicy około 6cm potrzebujemy:
- 12 pasków folii aluminiowej o wymiarach ok. 14/28cm
- 12 kwadratów papieru do pieczenia o wymiarach około 14/14cm
- szklanka o dolnej podstawie około 6cm
Wykonanie:
Każdy pasek folii aluminiowej złożyć na pół, tworząc 12 kwadratów o boku ok. 6cm.
Na każdy kwadrat folii aliminiowej położyć kwadrat papieru do pieczenia. Na środku postawić szklankę, dłonią przyłożyć folię do boków szklanki, dokładnie ją przygniatając. Folia powinna dobrze przylegać do boków szklanki.
Wyjąć szklankę. Foremki Są gotowe :)
Analogicznie postąpić z każdym arkuszem.
Oczywiście możecie użyć dowolnej wielkości i kształtu szklanek tworząc różnego rodzaju foremki. Rewelacyjnie trzymają kształt. Są wbrew pozorom bardzo masywne i nie tracą kształtu po wlaniu do nich ciasta. Muffiny po upieczeniu wyciągamy z papierem lekko rozchylając folię aluminiową. Folia w zasadzie nie ulega zniszczeniu ani zabrudzeniu więc można ją użyć kilka razy, zmieniając tylko papier do pieczenia.
Krawędzie foremek są nierównomierne, można je lekko dociąć, aczkolwiek ja nie widzę potrzeby ;) Dzięki temu mają bardzo fajny kształt, a jak wyglądają muffiny w takich foremkach, możecie zobaczyć tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz